Нов лабораторен комплекс се открива към департамент Биоактивност на продукти“ в

...
Нов лабораторен комплекс се открива към департамент Биоактивност на продукти“ в
Коментари Харесай

Откриват лабораторен коплекс за продукти от български растения

Нов лабораторен комплекс се открива към департамент „ Биоактивност на артикули “ в Биологическия факултет, съобщи Радио София, базирайки се на информация от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Проектът е с европейско финансиране посредством Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък ” на обща стойност близо 24 млн. лв., от които над 20,2 милиона европейско и 3,568 млн. лв. национално финансиране.

Комплексът включва напълно актуализирани и оборудвани лаборатории по:

микробиологични изследвания;
вирусологични изследвания;
клетъчна и молекулярна биология;
вивариум с физиологична лаборатория;
In vitro размножаване с оранжерии за адаптиране на растения.

Департаментът с лабораторния комплекс е частица от целия план, изясни проф. Владимир Димитров от Институт по органична химия с Център по фитохимия при Българска академия на науките.

Партньори по плана са Институтът по органична химия с Център по фитохимия при Българска академия на науките, Агробиоинститутът при ССА, Факултетът по химия и фармация и Биологическият факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “ и Институтът по полимери при Българска академия на науките. Тяхното взаимоотношение е отдадено на концепцията да се оползотворят български лечебни и ароматични растения, както и боклуци от производства, свързани с обработка на такива растения, добави проф. Димитров.

Лабораториите са на най-високо равнище.

Целта е в тях да се основават новаторски артикули за консуматори.

България е известна с биоразнообразието си, само че изнасяме доста – като сурова дрога. Проектът ще даде опция растенията да се обработват в страната, да се основат прототипи за артикули, които да се поемат от бизнесмени.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР